Apr 20, 2010

Young hearts 2

Bismillahir rahmanir rahim

Hmm.. Kpd anonymous, sy catat apa yg sy dapat.. Allahualam sama ada ini summarize talk. Lain org, lain apa yg dpt.. Mungkin boleh rujuk org lain yg dah dgr juge.. Allahualam.. 

1) Apakah itu tauhid? Tauhid adalah pengakuan/acknowledgement bahawa tiada Tuhan selain Allah (la ilaha illallah) 
  • lailahaillallah is a call to FREE myself from everything (from my own ego, from my forgetfullness) but Him, Allah
  • it's a call from the greatest educator (rabb) to EDUCATE (tarbiyah) myself so that I can REFORM myself
  • if you REALLY ACKNOWLEDGE this kalimah tayyibah (lailahaillallah), you put ISLAMIC ESSENCE into your whole ACTIVITIES in life, not only in usrah, not only during solat, but also, during your groceries-shopping, you socializing with friends, sleeping, spending free times, resting etc
2) az-Zikr. Lailahaillah is also about zikr, about a struggle between REMEMBRANCE (zikr = remembering Allah) and forgetfullness
  • we use means to zikrullah/remember Allah. (1) ibadah (2) ayat (signs).. There're 2 signs/ayat those signs/ayat you can get from Kalamullah - Al-Qur'an and the other one the alam/universe itself. There are many ayat repeated in al-Quran, telling us to look around - the alternating of day-and-night, the creation of human etc.. 
  • az-Zikr is a struggle WITHIN YOU! By struggling WITHIN us, the outcome would be visible and we even can impact by others. (macam pakcik Syeikh Ahmad Yassin, kekuatan ruhaniah dia tak mampu ditanggung oleh badan lumpuh dia yang lemah itu. Rohaniahically, he's an Olympic medallist)
3) Stop being the OBJECT of the environment. Be the SUBJECT that they (all the kuffar) want! 

Explanation melampau : kalau anda seorang wanita muslimah bertudung jalan2 di metro, anda didiskriminasi kerana sekarang memang kuffar anti-Muslim. U're the object, because u happen to be Muslim. Anda sekadar watak pipih, yang kebetulan mempunyai something-in-common (which is Islam) dengan the wanted people. Situasi lain, Syeikh Ahmad Yassin yang beriman, lumpuh. Tapi, sebut nama dia sahaja, para IOF (Israel Occupation Force) dah risau2. Israel buru dia sebab memang kerana dia, kerana dia adalah subjek/watak utama/most-wanted-ppl!

Bagaimana kita handle environment yang discriminate & oppress kita? Be reactive? No-no.. Kita mesti rational, not reactive!

4) Doubting myself is not bad. But pretending that I am not in doubt is bad. Dan ia memerlukan kekuatan untuk kita merendahkan ego, untuk mengaku bahawa kita ragu-ragu akan sesuatu. Aku-kan ragu-ragu itu pada Allah & pohon Dia beri petunjuk Keimanan takkan pernah diraih mudah, tak datang bergolek, tak semudah kita dengar tazkirah 24 jam. 

Lihat Ibrahim as, seorang nabi sendiri. Baginda minta Allah tunjukkan bagaimana Dia meghidupkan yang mati agar mantap iman di hati. Boleh je kan, on the spot, Allah masukkan/sumbatkan/campakkan iman masuk dalam hati nabi Ibrahim as. Tapi, tak. Allah suruh Ibrahim as pi amek burung, cincang2, pastu taruk atas bukit. Tak ke penat tuh? Nabi Ibrahim as tanya soalan sikit je, Allah suruh buat ini, buat itu. Mau tak mengah nak pi cari burung, nak pi turun naik bukit.

Tapi, itulah tabiat iman. Iman tak semudahnya masuk macam tuh je ke dalam hati. Ia perlukan usaha yang memang sehabis-habisnya. Nikmat paling besar kot. Sedangkan nak dapat nikmat 5/A1 pharmaco pun kena usaha macam ape, inikan pulak nak dapat nikmat paling besar. Tak gitu?

Allahualam.. (to be continued biiznillah)

5 comments:

Anonymous said...

jzkkk..

Anonymous said...

doubting myself is not bad..
to pretend that u dont doubt is bad
to ask Allah to help u is..? ....humility?

Hamba cinta said...

Yes we can without Allah, is arrogance
Yes we can with Allah (biiznillah), is humility...

SyaNa_saN said...

suka olahan kamoo tentang watak pipih tuhh =)

UMAH said...

sya!!!!!

<3 :P