Jan 8, 2011

the faraway land

bismillahirrahmanirrahim..

tomorrow's [jan 9] the d-day - sudan's referendum. hmmm... jujurnya, saya sendiri tak tahu the magnitude of the event & what's exactly it's all about. no thanks kepada ketiadaan khilafah yang menyatukan umat islam & no thanks also to the colonial's divide & rule policy. =.=' 1ummah, 1aqidah.

RELIABLE resources are limited. but, if it's not in media, doesn't mean it doesn't exist. [quoting mr tariq ramadan's you shall not kill] this is WHO SUDAN IS to me :


  • an african country. lagi2 famous pasal civil war, khartoum. full stop. [antara siapa sama siapa gaduh pun dok tau.. tau2 je ramai orang sengsara, mati, perlukan bantuan]
  • spoken arab dia masih fushah/baku gitu. dgr2 crita dr abi/ustaz2 sudan sesuai dibuat tempat belajar agama. kalau tengok documentary pasal sudan, pakcik2 petani / pengembala kambing yang speaking arab tuh, boleh lah kita decipher apa kah perkataan yang dia cakap. jadi kalau dengar tuh, memang sedap2 telinga. kalau kat jordan/syria, spoken arabic dia hancus/pasar habess.. eg apa nama awak. fushah/baku - masmuk? pasar - syusmik? =.='
  • sudan's referendum. sebab asek dok civil war, maka it's decided baik buat poll ttg decision utk break-up from 1 united sudan to 2 different countries - south & north sudan. syeikh yusuf qardhawi dan ulama' lainnya bilang, haram berpisah ni (source : eramuslim dan ikhwanweb). polling akan berlangsung dari 9-15 january, dan keputusan hanya akan keluar 3 minggu kemudian.
Apakah yang bisa kita mampu sumbangkan? [sendiri pun tak pasti. berikut hanyalah pandangan peribadi]
1. tanya/consult naqib/ah anda.. if u don't have any, find 1 
2. rabithah-rabithah-rabithah! 
3. spek mata Islam. berhati2 ketika membaca berita lebih-lebih lagi dari mainstream media. be critical, don't telan bulat2. 

Allahu'alam..  

2 comments:

cc said...

omg awak baca blog akak dik?
malu la

lagi malu lps masuk blog awak ni..akak pose insappp *pakai tudung labuh

UMAH said...

hahaha.. mane pose tudung labuh tuh kak? :P chill!