Nov 19, 2008

salji rintik2

assalamualaikum..

semalam, sudah mula turun salji..
tapi rintik2 je..

dulu kat mrsm langkawi, before paper final sejarah 2nd sem, malam tuh, lepas light off, hujan gila lebat.
guruh dam-dam-dum.
kilat pancar-memancar.
aku & kawan2 perhati kilat kat belakang hostel.
subhanallah! lawa sungguh.
cam tengok dokumentari psl hurricane, tp lg best sbb live!!

lepas tuh, kitorang di'mesmerized' oleh keindahan alam itu.
lalu kitorang gi tingkat 3 hostel nk tgk langit..
lepas tuh, kitorang pegi pulak sekitar hostel nak cari angle lawa untuk capture keindahan alam m'gunakan lensa mata kitorang.

t'masuk, kitorang g depan rumah warden kitorang yg kurang digemari
(beliau pernah mengantoikan aku yg ponteng riadah, & sedang menyorok dlm locker. beliau buka pintu locker & m'hamburkan kate2 'do u think i'm stupid?!' kpd aku yg bersalah)
kat depn rumah dia, aku perhatikan air hujan yang turun melalui sudut bumbungnya.
kalau pandangan kita gerakkan selari dengan aliran hujan, hujan tu nampak mcm sungai yg b'gelora.
kalau fix pandangan kat 1 constant point, hujan tu nampak mcm salji yg turun.

aku gembira dgn experiment itu, lalu m'nyuruh kwn2 lain m'cubanya.
diorang b'jaya m'dptkan result experiment spt aku.

mlm itu, aku bnr2 belajar 1 benda penting:
DGN M'UBAH CARA KITA MEMANDANG SESUATU, KITA AKAN MELIHAT SESUATU YG LAIN.

wallahualam..

2 comments:

jmn said...

assalamualaikum sahabat

hehehe.

xley lupe.kau bawah katil pon penah gak kan?

UMAH said...

waalaikummussalam..

hoho..aku x prnh kantoi lah sorok bawah katil!!
woha!!masih terngiang2 akan pengalaman aku tym sorok bwk katil..
cikgu yat masuk bilik aku..
leh nampak kaki dia melangkah tapak demi tapak dalam bilik aku menuju ke locker aku..
ade org sorok belakang loker aku - KANTOI!!
aku selamat!!
mmg giler adrenaline pump!!!mcm DIE HARD!!hehe..