Jul 9, 2009

Rijal-nya Wanita Itu (part 2)

Dengan nama-Nya

Berderau darah kerana terlalu excited mendengar Sejarah Islam di Nusantara.

Laksamana Malahayati, seorang Admiral (ketua angkatan laut!!) kerajaan Islam Acheh bagi menentang kependudukan penjajah Belanda laknatullah pada abad ke-16 (tahun 1500-an!). Juga, beliau menubuhkan pasukan turus khas Inung Balee, yang dianggotai para balu syuhada'.

Tjoet Nyak Dien, seorang lagi mujahidah Acheh menghalau penjajah Belanda laknatullah pada kurun ke-19 (tahun 1900-an). Ketika Masjid Raya Baiturrahman dimusnah penjajah bangsat, berikut antara ucapan beliau:

Lihatlah wahai orang-orang Aceh!! Tempat ibadat kita dirusak!! Mereka telah mencorengkan nama Allah! Sampai kapan kita begini? Sampai kapan kita akan menjadi budak Belanda?

Terasa bodoh pula bila difikir betapa kita dikencing bodoh-bodoh oleh sukatan buku teks Sejarah. Apakah tidak bangang seseorang yang beriya-iya melawan penjajah/kerajaan hanya kerana tak mau bayar cukai tanah, saman speed trap atau tol highway?

Itu pasal masa belajar Sejarah dalam buku teks dulu selalu ngantuk. Semua pakat cerita sejarah yang dah putar belit, yang nampak macam kita ni umat Islam bodoh piang.

Ini strategi kuffar. Mereka menjauhkan kehidupan kita dari al-Quran. Mereka menjauhkan kita dari sejarah.

Strategi kuffar nampaknya berjaya. Para isteri-ibu dah kurang fikir untuk menyumbang kepada perjuangan macam Malahayati, Aisyah ra ataupun sahabat baginda - Safiyyah. Tapi dok fikir Wanita Hari Ini, Tilam & Bantal, produk penambah tenaga...

Wallahualam...

No comments: