Nov 15, 2009

Panggung Sabtu

Bismillahirrahmanirrahim..

Hidup ini ibarat buku. Sebelum bertemu-mu, hidupku hanya sehelai muka surat. Setelah bertemu-mu, hidupku menjadi sebuah buku.
(lebih kurang begitu lah pembukaan sebuah cerita Hindustan di Panggung Sabtu TV3 yang aku selalu tengok masa sekolah rendah)

***

Bertahun-tahun yang lalu ketika aku masih di sekolah rendah, di suatu petang hari minggu yang mungkin Panggung Sabtu sedang ke udara, kumenempel di bilik ummi abi untuk mencuri dengar ummi abi sembang-sembang sambil-sambil menonton. 

Entah macam mana ummi abi buka cerita.

U : Dulu ummi selalu pergi masjid ni..

A : Eh, abi pun ade pergi sanelah.... (nada terkejut)

U : Dulu ummi selalu pergi ceramah bla2~

A : Eh, abi pun same lah...

U : Ummi ade pergi kenduri kawan ummi bla2~

A : Eh, abi pernah pergi jugak lah...

Kesimpulannya, ummi dan abi waktu zaman muda belia selalu pergi ke taman syurga yang sama tapi tak pernah notice each other. (Macam cerita Hindustan atau cerita Korea plak...)

U : Itulah.. Sebenarnya ummi selalu doa before melangkah masuk masjid ceramah bla-bla yang moga-moga jodoh ummi pun adalah orang yang selalu melangkah ke tempat sama.

***

Wallahualam...

No comments: