Feb 11, 2009

kuatkah iman?

bismillahirrahmanirrahim..
woha!!!
alhamdulillah..
banyak benda yang aku berjaya selesaikan sekembalinya aku dari jaulah shitawiyyah tahun ini!! (jaulah shitawiyyah = jalan-jalan winter)
antaranya, ada my own internet access dan rajin-rajin pergi bilik orang lain setiap hari.

semoga istiqamah lah gamaknya aku ni..
insyaAllah..
(tapi, macam da lari jadual sikit sebab tadi facebooking sampai dekat pukul 2am)

antara kejadian-kejadian kecil tetapi menarik yang aku alami hari ini ialah ketika pergi pejabat dekan, ada urusan visa..
yang paling tak boleh blah, rusia punya tahap birokrasi dan ketidak-sistematikan adalah BERTRILLION KALI JAUH LEBIH TERUK DR M'SIA!!
sebaik kaunter dibuka pada jam 2.30pm, banyaklah orang potong line sana sini.
barisan pulak dah jadi macam rapat umum yang memang betul-betul RAPAT antara satu sama lain..
memang macam tin sardin..
macam mana aku tak panas hati, aku 'sikit' punya mujahadah, dah 'cokoh' kat barisan depan seawal jam 12.30pm..
siap ponteng kelas lagi tau semata-mata sebab ni..

pendek cerita, ada sekumpulan lelaki dari Azerbaijan tak silap aku (sebab passport diorang ada tulis Azerbaijan) potong line..
gila tak gentleman..
diorang dah ready depan pintu nak serbu kaunter padahal baru datang..
diorang Allah kurniakan muka-muka laku dibuat cover majalah (aku tak kagum pun)...

semasa kekusutan lautan manusia yang rakus itu, aku nak gerak dari tempat berdiri aku ke posisi yang lebih selesa..
lalu, aku mengasak secara terang-terangan ke arah kumpulan rakyat Azerbaijan yang sengal itu..
asakan aku menyebabkan 2 orang daripada mereka tertolak..
lalu, salah seorang daripada mereka marah-marah aku..
aku pun pandang dia balik, dan 'bark' balik 'ape??!!'..
lalu blah dari situ sambil sempat menyyerangg mereka dengan beberapa asakan lagi..
memanglah dia tak paham bahasa melayu, tapi dengan nada & muka aku yang bengis itu (hopefully), aku harap dia tau aku memang menyampah kat dia..

selepas itu, rakyat-rakyat Azerbaijan itu masih lagi di tempat sama, dalam posisi memotong line..
adalah juga beberapa kali, mamat yang maki aku itu sempat membetulkan rambutnya sambil menunggu untuk memotong line..
(mamat yang maki aku itu kira yang paling good-looking antara kawan-kawan dia. dia ingat dia kacak, boleh buat suka-suka hati dia ape???!!!!)
pendek cerita, diorang berjaya memotong line & balik dalm 2 jam awal daripada aku.
semasa salah seorang daripada mereka lalu depan aku dalam lautan manusia itu, aku sempat pijak kasut dia..yeah!!
tapi muka dia macam tak sakit, mungkin tak rasa sebab aku ringan..woha!!

MORALNYA:

cerita di atas adalah kisah benar & aku tahu aku sangatlah jahat..
tapi, aku sempat berfikir tentang masalah tadi..

FYI, Azerbaijan 99% penduduknya, Muslim..
So, kemungkinan besar, rakyat-rakyat Azerbaijan yang aku cukup menyampah tadi adalah ABANG, ADIK, PAKCIK, BAPAK SEISLAM AKU..
tapi, walaupun aku tahu akan populasi Muslim Azerbaijan, aku tetap tak boleh menahan diri daripada memijak kaki dan mengasak mereka..
nak salahkan mereka 100% pun tak boleh, sebab mereka adalah mangsa penjajah kuffar yang sudah set mentaliti mereka untuk jadi Muslim yang tidak sejati..

Kesimpulannya, aku melihat masalah ini hanya dapat diselesaikan dengan PENDIDIKAN..
chewah!!! betul nii!!!
dengan mendidik Muslim Azerbaijan supaya menjadi Muslim sejati, jadilah mereka manusia baik yang tidak potong barisan sekaligus mengelakkan aku bertindak jahat memijak kaki..
dengan mendidik pemuda-pemuda Islam masa kini, dapatlah kita bakal-bakal pemimpin yang akan mendukung sistem Islam yang sistematik lagi tersusun, lalu mengasingkan tempat beratur Muslim & Muslimah..

Semoga aku & mereka yang turut bersama-sama dalam jalan ini dikuatkan iman untuk mendidik hati & jiwa kita serta pemuda-pemuda Islam di luar sana untuk menjadi pendukung deen ini.. InsyaAllah..

Wallahualam..

2 comments:

Nur Farahin Abdul Arif said...

salam iman..nakalnyer iman nnih!!!hehe..

UMAH said...

salam farahin..
awak salah org lah!!
saya baik je tau!!
auu!!!