May 16, 2009

Mei - tragedi yang dirayakan

Dengan nama Allah yang jiwa kita berada dalam pengusaan-Nya,
Selawat dan salam buat junjungan agung, Muhammad saw beserta generasi para pengikutnya,
Kita pohon perlindungan Allah daripada syaitan lakanatullah.

nota kepala - 'dikencing' merupakan bahasa pasar bermaksud 'ditipu' atau 'diperdaya'.

Mei. Memang bulan pisau cukur.
Hari Ibu lah. Hari Guru lah. Hari-hari jadi lah.
Tapi, dalam mood of festivity ni, terkedulah pula aku.
Oh! Baru aku tahu!
15 Mei itu an-Nakba!

Apa barang ini an-Nakba?
Perlu beli hadiah kah?
Bolehkah sahaja yang murah-murah?

Wahai mangsa keadaan yang dikencing musuh sekalian!
Tak payah hadiah-hadiah! Ini tragedi lah!

Apa tragedi-tragedi ni?
Awie nyanyi Tragedi Oktober lah, bukan Tragedi Mei.

Wahai mangsa keadaan yang dikencing musuh sekalian!
Ini hari tanah air kita dijajah!
Ini hari Palestin diratah Yahudi laknatullah!
61 tahun dahulu, kita dihalau sehina sampah!

Apa kita-kita ni?
Passport aku passport Malaysia, bukan Palestin.

Wahai mangsa keadaan yang dikencing musuh sekalian!
Kita ini ummah Islam!
Tak dibatasi sempadan masa,
Hatta manusia pertama itu dan kita ini satu ummah!
Kita ini ummah Islam!
Tak dibatasi sempadan ruang,
Andalus, Algeria, Kashmir, Palestin - itu semua watan kita!

Apa watan-watan ni?
Cakap bahasa Melayu standard boleh tak?

Wahai mangsa keadaan yang dah dikencing musuh sekalian!
Watan itu literalnya tanah air!
Tapi, maknawinya tak sedangkal definisi literal!
Di mana ada Muslim, di situ tanah air kita!

Wahai mangsa keadaan yang dah dikencing musuh sekalian!
Persetankan sama garis sempadan pada peta-peta!
Persetankan sama pejabat imigresen!
Globalkan minda langkaui segala batasan kastam!
Nah, rasakan kau!
Sengsara dia dan mereka adalah sengsara aku, kau dan kita!

Apa tanda-tanda seru ni?
Lepak-lepak sudah,
Perang Gaza kan sudah tamat,
Boikot pun dah sampai tarikh luput.

Wahai mangsa keadaan yang dah dikencing musuh sekalian!
Tahukah kau adik Tingkatan 3 kau di sana ditahan penjara? (klik)
Tahukah kau semalam Pak Long kau ditibai Yahudi laknatullah?
Tahukah kau bagaimana kita dikencing, diratah musuh-musuh Allah? (klik)
Ah! Biarkan bicaraku bersulam tanda seru!
Dan kau, tolong lap mulutmu yang masih tersisa sos french fries McD mu itu!

Dalam kita merayakan segala hari dalam Mei ini,
Dalam lenguh tangan kita menekan SMS buat cikgu-cikgu,
Dalam lenguh kaki kita jelajah kedai-kedai hadiah,
Lenguh lagi mereka di sana!
Lenguh tangan mereka mengusung rumah sendiri yang hanya tinggal kunci, (klik)
Lenguh kaki mereka menapak berdemonstrasi, tapi dibantai dek tentera Yahudi. (klik)

Celakalah engkau hai Beitenu Menteri Pertahanan Yahudi!
Wartakan hukuman buat Muslim Palestin yang berani memperingati hari tragedi!
Sesuka hati 'penjara 3 tahun' buat mereka yang berjuang bebaskan tanah air sendiri! (klik)

Wallahualam....

3 comments:

inikipassaya said...

terima kasih atas pemberitahuan
n peringatan

Hakimah. said...

salam. mashaAllah mashaAllah. cara penyampaian yg menarik n memukul really. teruskan kegigihanmu, may Allah reward you w/ good. =)

azamlaplak said...

salam wbt..
rasa rugi.. 15 mei hari tu x buat something..
sesungguhnya mmg telah dikencing oleh mereka..
btw.. amat menarik + kreatif