Apr 5, 2009

Let's de-'katak' ourselves!

Dengan nama Allah, Ilah kita yang agung lagi tunggal,
Salam dan selawat buat junjungan besar kita, Muhammad saw,
Kita pohon perlindungan Allah daripada syaitan laknatullah.

(Bahasa brutal yang berikut khas ditujukan untuk anak sulung Encik Zalzilah Rashidi bin Haris dan Puan Sarimah binti Sirad. Harap maklum!)

Itulah kau!
Kata rijal!
Dabik dada mahu tawan dunia!
Beriya-iya ingin teguhkan Islam tercinta!

Peta dunia pun tak lepas!
Kalau pergi menawan dunia, tak ke terbabas!

Berita Malaysia kau peduli apa entah!
Apa benda jadi kat Moscow pun haram tak endah!
Berita dunia? Oh! Lagilah!
Inikah rijal yang peduli sama ummah??!!

Berhentilah jadi katak yang hidup tak menentu!
Keluar dari gelap tempurung mu!

Dunia ini bukan sekadar sebulat bola!
Dunia ini kau kena kejar macam bola!
Lepas dapat, kau sepak sepenuh tenaga!

Dunia ini letaknya di kaki,
Untuk disepak terajangi!
Akhirat itu letaknya di hati,
Kumpul bekalan itu mesti!

Ah! Cakap banyak pun tak guna,
Sendiri fikirlah tak payah aku buang masa!

Hasil contengan UMAH yang kecewa dengan anak sulung Pak Cik Zalzilah dan Mak Cik Sarimah ni yang memang tak endah tentang masalah dunia. Lantaran itu, kami di kun-rajulan telah melancarkan sekelumit link-link kepada leading newspaper (hasil peng-wiki-an kun-rajulan tentang senarai surat khabar yang antara tertinggi circulation-nya di negara masing-masing). Semoga anak Pak Cik Zalzilah dan Mak Cik Sarimah serta kawan-kawannya yang lain dapat memecahkan tempurung yang dah lama tercokoh menutupi mereka.

Maka, dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim, saya merasmikan Rijal's Not Katak! (Sila lihat di bahagian kanan window kun-rajulan anda untuk melihat apa ke jadahnya Rijal's Not Katak)

notakakiretort : Eh! Terasa macam VIP lak! =P

Wallahualam...

2 comments:

lea yana said...

huhuh..iman..kite terasa woo..macih sedarkn kite..jzkk..='(
(terharu)

Anonymous said...

bicaramu tajam,
picisanmu terjam,
katamu mengancam,
akhlakmu tampan,

langkahmu kencang,
lancangmu lantang,
gegarmu menggoncang,

moga alHak sentiasa bersamamu...

*ps: tahniah..